Çanakkale Escort Bayan Fatma Nur
Bebeklerde Ateşin Önemi Nedir? Bebeklerde ateş sorunu çok sık rastlanıyor. Hemen hemen her annenin mutlaka yaşamakta olduğu bir sorun olan bebeklerde ateş sorunu her zaman yükselmesi anlamını taşımaz. Bunun yanı sıra bebeklerde ateş düşmesi de yaşanabilir. Bunun sebebi bebeklerin anne sütü ya da hazır mamalar ile beslenmesi ve vücudunun kan oranını toparlayamamasından kaynaklanarak karşımıza çıkmaktadır.
Bebeklerde Ateşin Önemi Nedir?
Bebeklerde ateş sorununa en iyi çözüm aslında doktora götürmek ve ardından da doktor tarafından verilen ilaçları düzenli ve en doğru şekilde kullanmak olmaktadır. Bebeğin ateşinin yükselmesi ise; bir hastalıkla savunma rolünü oynadığına işaret eder. Dolayısı ile de bebek ateşlendiğinde doktora giderek ateşe etki eden hastalığın ortadan kalkması için verilen ilaçlar kullanılmalıdır.
Çocuklarda Ateş, Hastalık Değil Belirti
Çocuğunuzun normal ateşi, yaşıyla, aktivitesiyle ve günün hangi saatinde ölçüm yapıldığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bebeklerde normal ateş, büyük çocuklara göre daha yüksektir. Ayrıca insanların ateşi öğleden sonra ve akşam üstü arasında en yüksek, gece ile sabahın erken saatleri arası da en düşük seviyededir. Rektal ateş ölçümlerinde 38 derece ve altı normal sayılırken, ağızdan ölçümlerde ise 37.2 derece ve altı normal kabul edilir. Bu değerlerin üstü ölçüldüğünde ateş yüksek olarak değerlendirilir.
Başlı başına yüksek ateş bir hastalık değildir, bir hastalığın belirtisi ya da işaretidir. Aslında, vücudun bir enfeksiyonla savaştığının olumlu göstergesidir. Ancak çocuğunuzun ciddi rahatsızlık hissetmesine sebep olur. Çocuklarda ateş yükseldiğinde sıvı ihtiyacı artar ve kalp atışı ile nefes alması hızlanır. Ateş yükselmesi genellikle solunum yolu hastalıkları, kulak enfeksiyonu, grip, soğuk algınlığı, boğaz hastalıkları, bağırsak, kan veya üriner sistem enfeksiyonları, menenjit ve pek çok viral hastalıklar ile birlikte gözlenir.
Ateş yükselmesi ile karıştırılan ve fark edilemeyen güneş çarpması veya ısı-ilişkili nadir görülen ancak ciddi hastalıklar söz konusu olabilir. Bunun sebebi enfeksiyon veya bedensel değil, çevresel ısı yükselmesidir. Bu tip durumlar örneğin sıcak bir günde, gün ortasında plajda olmakla veya yine sıcak bir günde araba içinde kapalı kalmakla gelişebilir.
Bebekler veya çocuklar asla araç içinde kapalı bırakılmamalıdır. Ayrıca sıcak ve nemli günlerde bebeklerin veya çocukların aşırı giydirilmesi de sıcak çarpmasına sebep olur. Bu durumlara maruz kalan bebeklerin veya çocukların ateşi 40,5 dereceye kadar yükselebilir. Ateşi bu kadar yükselen çocukların derhal soğuk bir yere götürülmeli, soğuk su ile kompres yapılmalıdır. Sıcak çarpması çok önemli bir rahatsızlık olduğu için, soğutulan çocuk vakit kaybedilmeden acil servise götürülmelidir.
Son olarak söylememiz gereken ise, çocuğunuzun ateşinin yükseldiğini düşündüğünüzde ısı bandı gibi gereçlerle değil, mutlaka termometre ile ölçüm yapın. En doğru ölçümü bu cihazlar vermektedir.